IPAC'23 Student Tutorials

Europe/Zurich
Palazzo del Casinò - Sala Mosaici 1 (Venice Convention Centre)

Palazzo del Casinò - Sala Mosaici 1

Venice Convention Centre

Student Grant Programme Manager
    • 8:50 AM 9:00 AM
      Opening of the IPAC’23 students’ tutoring 10m
      Speakers: Elias Métral (European Organization for Nuclear Research), Ezio Todesco (European Organization for Nuclear Research)
    • 9:00 AM 10:00 AM
      Overview of history and types of accelerators 1h
      Speaker: Na Wang (Chinese Academy of Sciences)
    • 10:00 AM 11:00 AM
      Physics of circular accelerators / colliders (including muon collider) 1h
      Speaker: Eliana Gianfelice-Wendt (Fermi National Accelerator Laboratory)
    • 11:00 AM 11:20 AM
      Coffee Break 20m
    • 11:20 AM 12:20 PM
      Physics of linear accelerator / colliders 1h
      Speaker: Louis Rinolfi (European Organization for Nuclear Research)
    • 12:20 PM 1:20 PM
      Superconducting magnets for circular accelerators 1h
      Speaker: Paolo Ferracin (Lawrence Berkeley National Laboratory)
    • 1:20 PM 2:20 PM
      Lunch 1h
    • 2:20 PM 3:20 PM
      Superconducting RF cavities 1h
      Speaker: Anne-Marie Valente-Feliciano (Thomas Jefferson National Accelerator Facility)
    • 3:20 PM 4:20 PM
      Synchrotron Light Sources: how do they work? And what about Inverse Compton Scattering? 1h
      Speaker: Ryutaro Nagaoka (Synchrotron Soleil)
    • 4:20 PM 4:40 PM
      Coffee Break 20m
    • 4:40 PM 5:40 PM
      Free-Electron Lasers: how do they work? 1h
      Speaker: Giovanni De Ninno (Elettra-Sincrotrone Trieste S.C.p.A.)
    • 5:40 PM 6:40 PM
      Challenges of plasma cell-based accelerators 1h
      Speaker: Enrica Chiadroni (Sapienza University of Rome)
    • 9:00 AM 10:00 AM
      Facilities for Radioactive Ion Beams 1h
      Speaker: Michele Comunian (Istituto Nazionale di Fisica Nucleare)
    • 10:00 AM 11:00 AM
      Accelerator based neutron sources 1h
      Speaker: Ciprian Plostinar (European Spallation Source ERIC)
    • 11:00 AM 11:20 AM
      Coffee Break 20m
    • 11:20 AM 12:20 PM
      Accelerators for medical and industrial applications 1h
      Speaker: Kazuya Osaki (Toshiba Energy Systems & Solutions Corporation)
    • 12:20 PM 12:30 PM
      Closing of the IPAC’23 students’ tutoring 10m
      Speakers: Elias Métral (European Organization for Nuclear Research), Ezio Todesco (European Organization for Nuclear Research)
    • 12:30 PM 2:00 PM
      Lunch 1h 30m